close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

כשצוואה לא משקפת רצון - המדריך להתנגדות לצוואה

מערכת שורשכ שבט, תשפה18/02/2025

בפועל, ישנם מקרים לא מעטים עליהם נפרט במאמר זה, שיכולים להפוך צוואה לפגומה או לא חוקית מסיבות שונות...

תגיות:
כשצוואה לא משקפת רצון
צילום: Unsplash
כאשר אדם נפטר ומותיר אחריו צוואה המפרטת את רצונותיו האחרונים ואת הדרך בה היה רוצה שעיזבונו יחולק, בית המשפט והגורמים המעורבים מעניקים לכך משקל רב. באופן טבעי, אנחנו נוטים לחשוב שמתוקף קיומה של צוואה נאמרה המילה האחרונה ואין שום דבר שניתן יהיה לעשות בשביל לשנות את מה שכתוב בה. אבל בפועל, ישנם מקרים לא מעטים עליהם נפרט במאמר זה, שיכולים להפוך צוואה לפגומה או לא חוקית מסיבות שונות. לפניכם מדריך מקיף לתהליך הנקרא התנגדות לצוואה.

איך אפשר להתמודד באופן חוקי עם צוואה שלא משקפת את רצון היורש?
הדבר החשוב
כשצוואה לא משקפת רצון
צילום: Unsplash
ביותר שעלינו קודם כל להבין, הוא שעצם קיומה של צוואה לא בהכרח אומר שהיא אכן תצא לפועל כמו שמפורט בה. כלומר, כמסמך משפטי צוואה היא לא המילה האחרונה ובכדי ליישמה רשם הירושות דורש הליך מסודר וברור שרק בסופו יופק המסמך שיהווה את החותמת הסופית – צו קיום צוואה.

זה לא אומר שהדרך לשינוי או לביטול של צוואה הוא פשוט. להפך, מדובר בתהליך שצריך להיות מגובה במסמכים הנכונים, לעמוד בקריטריונים שהוגדרו בחוק ומומלץ מאוד שיהיה גם ליווי וייצוג על ידי עורך דין צוואות שמומחה בתחום.

מהן הסיבות האפשריות להתנגדות לצוואה?
קיימים מקרים שונים בהם יורשים טבעיים או כל אחד אחר שרואה את עצמו זכאי לחלק מהעיזבון, מגישים התנגדות לצוואה. למשל, פעמים רבות מדובר בילד אחד או בכל הילדים של המנוח שנושלו מהצוואה, בבת זוג שנושלה, בבן משפחה אחר או בכל אחד שרואה את עצמו כמקופח.

מעבר לכך, קיימות סיבות רבות אשר בגינן יכולות לעלות טענות של צוואה פגומה או אינה חוקית. אלו כמה מהנפוצות שבהן:
• השפעה בלתי הוגנת – מקרים בהם מופעלים לחצים בלתי הוגנים על כותב הצוואה לפני מותו. מקרים אלו יכולים לכלול איומים, הפעלה של לחצים כבדים, מניפולציות רגשיות ואחרות, סחיטות או למעשה כל השפעה שנחשבת לבלתי הוגנת על כתיבת הצוואה.
• יכולת קוגניטיבית לקויה – על מנת שצוואה תהיה קבילה בבית המשפט ואצל רשם הירושות, בעל הצוואה צריך להיות במצב של צלילות הדעת וערנות מוחלטת בעת עריכתה. כאשר יש חשד או הוכחות שמגובות במסמכים רפואיים שעורך הצוואה או המוריש לא היה בעל היכולת הקוגניטיבית הנדרשת, התנגדות לצוואה יכולה להתקבל.
• כשלים טכניים – כאשר נמצאים במסמך פרטים חשודים כמו שגיאות בפרטים האישיים, חוסר התאמה בין תאריכים שונים, אי- התאמה בין כתב היד במקומות שונים במסמך וכדומה, בית המשפט עלול להורות על פסילת הצוואה עקב כשלים טכניים ואף לעיתים בעקבות חשד לזיוף.

האם ישנם הליכים מיוחדים הנדרשים בכדי להגיש התנגדות לצוואה?
כאשר מתעורר הצורך או הרצון להגשת התנגדות לצוואה, יש מספר דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון. ראשית כל, שמדובר בתהליך מורכב שלא תמיד קל לזכות בו ושמומלץ מאוד להיעזר בעו"ד צוואות ולא להגיש את ההתנגדות באופן עצמאי, אף על פי שהדבר אפשרי.

הנה עוד כמה פרטים טכניים ומשפטיים שחשוב שתדעו על אופן הגשת הבקשה:
• מתי ניתן להגיש?
בכדי לממש את כתב הצוואה, יש צורך כאמור בהפקת מסמך משפטי הנקרא צו קיום צוואה. כחלק מהפקת הצו, נדרשת הוצאת הודעה בעיתונות הכתובה וברשומות הממשלתיות. הזכות הניתנת להגיש התנגדות לצוואה – היא בטווח הזמן של 14 ימים מרגע הוצאת ההודעה על פטירת המנוח כחלק מהפקת צו קיום הצוואה. לאחר שחלפו 14 ימים והצו כבר הופק, לא ניתן עוד להגיש את הבקשה להתנגדות.
• מי יכול להגיש?
כולם. למעשה, כל אדם בגיר שרואה את עצמו מקופח מחלוקת העיזבון, גם אם הוא לא בן משפחה וגם במקרה שהוא לא ידע ממקור ראשון על פטירת המנוח – רשאי במסגרת החוקית להגיש צו התנגדות לצוואה.
• באילו דרכים ניתן להגיש?
קיימות 3 דרכים עיקריות בהן ניתן להגיש את ההתנגדות: באופן מקוון באתר האינטרנט של רשם הירושות, באופן פיזי אצל רשם הירושות במחוז שבו היה רשום המנוח ובתנאי של זימון תור מראש והדרך השלישית, הינה שליחת הבקשה בדואר למשרדי רשם הירושות.
• אילו מסמכים יש להוסיף לבקשה?
בכדי לתמוך בטענות ככל שניתן ועל מנת להעלות את הסיכויים לזכות בהתנגדות לצוואה, מומלץ מאוד לגבות את הטענות בכל מסמך אפשרי וחוקי. למשל כמו חוות דעת של רופאים ואנשי מקצוע על חוסר כשירות בעת עריכת הצוואה, הוכחות על זיופים, השפעה בלתי הוגנת או כל מסמך ועדות שיכולה לתמות בטענותיכם. הכנת תיק ההתנגדות בעזרת עורך דין צוואות מומחה יכולה לשנות עבורכם את התמונה כולה בנושא ולהחליט האם קיימת כדאית להגשת הבקשה מלכתחילה.
הוסף תגובה
הגדל /הקטן טקסט
שמור קישור
שם השולח
תוכן ההודעה